26Feb

Τι είναι το ISOfix και γιατί είναι απαραίτητο;

Educate   |  

isofix

Πριν από 2 χρόνια, τέτοια εποχή, είχα την τιμή και τη χαρά να επισκεφθώ το Σουηδικό Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας στο Λίντσεπινγκ στη νότια Σουηδία και να παρακολουθήσω ένα εκπαιδευτικό σεμινάριο πάνω στην ασφάλεια των παιδιών στο αυτοκίνητο.

“Εδώ ακριβώς που κάθεσαι, πριν από 20 περίπου χρόνια, πρωτοξεκίνησαν οι συζητήσεις ανάμεσα σε ειδικούς της οδικής ασφάλειας και σε εκπροσώπους της αυτοκινητοβιομηχανίας, οι οποίες κατέληξαν σε αυτό που σήμερα ονομάζεται ISOfix” μου είπε ο οικοδεπότης Τόμυ Πέτερσον.

Στο Τρίκυκλο, δίνουμε μεγάλη βαρύτητα στη σωστή ενημέρωση των γονέων για την ασφάλεια του παιδιού τους στο αυτοκίνητο. Μία από τις πιο συχνές ερωτήσεις έχει να κάνει με το σύστημα ISOfix και εάν αυτό είναι απαραίτητο ή όχι. Πάμε λοιπόν να δούμε τις πιο συχνές ερωτοαπαντήσεις γύρω από το θέμα:

Τι είναι και τί σημαίνει ISOfix;
Το πρότυπο ISO 13216 καθορίζει τον τρόπο τοποθέτησης παιδικών συστημάτων συγκράτησης στα οχήματα με τη χρήση υποδοχέων ISOfix. Το ISOfix (προέρχεται από το International Standards Organisation FIX) είναι ένα εναλλακτικό σύστημα εγκατάστασης του παιδικού καθίσματος από αυτό με τη χρήση της ζώνης του αυτοκινήτου. Στην Ευρώπη αναφέρεται στα καθίσματα του group0+ και group1 και υπάρχει από τις αρχές της δεκαετίας του 2000.

Τι είναι και που βρίσκονται οι υποδοχείς ISOfix;
1Οι υποδοχείς ISOfix είναι 2 μεταλλικά σημεία που βρίσκονται στις 2 πίσω θέσεις της καμπίνας του αυτοκινήτου και πιο συγκεκριμένα στη σχισμή ανάμεσα στην πλάτη και το οριζόντιο μέρος του καθίσματος. Στα πιο καινούρια αυτοκίνητα υπάρχουν σημάνσεις ή πλαστικοί οδηγοί που καθιστούν τους μεταλλικούς υποδοχείς ευδιάκριτους. Επίσης αρκετά νέα μοντέλα διαθέτουν υποδοχείς ISOfix και στο κάθισμα του συνοδηγού.

Έχουν όλα τα αυτοκίνητα ISOfix;
Από τις αρχές του 2006 και μετά, η συντριπτική πλειοψηφία των αυτοκινήτων διαθέτουν στις 2 πίσω θέσεις υποδοχείς ISOfix. Είναι αρκετά πάντως τα μοντέλα αυτοκινήτων που έχουν κατασκευαστεί και πριν το 2006 και διαθέτουν υποδοχείς ISOfix.

Γιατί αναπτύχθηκε το ISOfix;
Τα αυτοκίνητα είναι σχεδιασμένα για ενήλικες. Οι ζώνες ασφαλείας και τα υπόλοιπα συστήματα παθητικής ασφάλειας (αερόσακοι, πλευρικές κουρτίνες κ.ά.) το ίδιο. Ο λόγος που αναπτύχθηκε το ISOfix είναι ότι σύμφωνα με έρευνες σε όλο τον κόσμο, μόλις 3 στους 10 γονείς τοποθετούν και χρησιμοποιούν σωστά το παιδικό κάθισμα. Πολλές δυσκολίες στο δέσιμο με τη ζώνη είναι το μήκος της, το ύψος του σημείου που ξεκινά, η θέση της υποδοχής κουμπώματος κ.ά. Ειδικοί επιστήμονες ασφάλειας μαζί με τους κατασκευαστές αυτοκινήτων κατέληξαν στο ISOfix ως ένα φτηνό και εύκολο στη χρήση σύστημα, το οποίο δεν απαιτεί τη χρήση της ζώνης. Νέες έρευνες δείχνουν ότι το ποσοστό σωστής τοποθέτησης των παιδικών καθισμάτων με ISOfix έχει ανέβει στο 96%!

Τι κάνω εάν δεν έχω ISOfix και θέλω τη μέγιστη ασφάλεια για το παιδί μου;
Ελέγξατε εάν το αυτοκίνητό σας διαθέτει υποδοχείς ISOfix και βρήκατε πως δεν υπάρχουν. Μπορείτε να απευθυνθείτε σε κάποιο αντιπρόσωπο του αυτοκινήτου σας και να ρωτήσετε εάν υπάρχει και μπορεί να τοποθετηθεί μια μεταλλική μπάρα με τους μεταλλικούς υποδοχείς ISOfix στο αυτοκίνητό σας. Δεν είναι πάντα εφικτό και το κόστος τοποθέτησης εξαρτάται από το αυτοκίνητο και τον αντιπρόσωπο, αλλά αξίζει να το προσπαθήσετε και να ενημερωθείτε. Εάν δεν προκύψει κάτι θετικό μην πτοείστε. Η ασφάλεια σε ένα σωστά τοποθετημένο παιδικό κάθισμα με τη ζώνη του αυτοκινήτου δεν υπολείπεται σημαντικά από ένα κάθισμα τοποθετημένο με ISOfix. Απλά είναι κρίσιμο κάθε φορά που τοποθετείτε το κάθισμα να είστε βέβαιοι ότι το έχετε κάνει σωστά.

Ποια άλλα οφέλη προσφέρει το ISOfix εκτός από τη σωστή τοποθέτηση;
2Είναι πιο βολικό. Ειδικά στο βρεφικό group (0/0+, 0-13 κιλά), που το κάθισμα συνήθως λειτουργεί και σαν πορτ μπεμπέ, εάν δεν έχετε βάση ISOfix, θα πρέπει κάθε φορά που το βγάζετε και το ξαναβάζετε στο αυτοκίνητο, να το δένετε ξανά με τη ζώνη. Με τη βάση ISOfix με ένα απλό κλικ έχετε τελειώσει και ξέρετε ότι το έχετε κάνει σωστά, καθότι υπάρχουν πράσινες ενδείξεις που σας το επιβεβαιώνουν και κόκκινες όταν κάτι δεν έχει γίνει σωστά.

Το καλύτερο κάθισμα για το παιδί σας είναι αυτό που ταιριάζει στο βάρος και στο μέγεθός του, έχει τοποθετηθεί σωστά στο αυτοκίνητο σας, και το παιδί έχει δεθεί σωστά σε αυτό. Η ασφάλεια του παιδιού σας στο αυτοκίνητο απαιτεί σωστή ενημέρωση και εξειδικευμένη γνώση. Εμείς εδώ στο Τρίκυκλο, έχουμε επιλέξει την κορυφαία Νορβηγική εταιρία BeSafe, διαθέτουμε την πλήρη γκάμα της και θα χαρούμε πολύ να σας τη δείξουμε από κοντά.

4 σχόλια

Σχόλια μέχρι στιγμής.

 1. Posted by nela tv στις Monday 13th February

  If you are going for best contents like me, simply visit this web site every day because
  it offers feature contents, thanks

 2. Posted by Pinterest στις Tuesday 31st July

  You’re so interesting! I don’t believe I’ve read a single
  thing like this before. So great to discover someone with some unique thoughts on this subject.
  Seriously.. thanks for starting this up. This website is something that is
  needed on the web, someone with some originality!

 3. Posted by Γιάννης στις Saturday 15th September

  Πολύ ωραίο και χρήσιμο το άρθρο σας πραγματικά. Είναι απαραίτητο το isofix σε όλα τα αυτοκίνητα που επιβαίνουν παιδιά.

 4. Posted by Μεταχειρισμένα αυτοκίνητα στις Saturday 15th September

  Επίσης πλέον δεν είναι εύκολο να βρεις αυτοκίνητο χωρίς να διαθέτει isofix. Εμείς είμαστε έμπορος μεταχειρισμένων και πλέον όλα τα αυτοκίνητα μας έχουν isofix. Διαβάζουμε τα άρθρα σας και μας αρέσει το blog σας. Ευχαριστώ.

Αφήστε το μήνυμά σας